Winter in Den Haag

’s Winters wanneer de Hofvijver  in den Haag dichtgevroren was, vermaakte het Haagse publiek zich natuurlijk op het ijs. Zeker in de zeventiende eeuw toen de winters veel strenger waren dan nu. En zo hebben we twee geliefde ingrediënten van Anton Pieck te pakken: de zeventiende eeuw en de winter!

In den Haag daar woont een graaf, en zijn zoon heet Jantje,
als je vraagt: waar woont je pa? Dan wijst hij met zijn handje,
met zijn vingertje en zijn duim. Op zijn hoed draagt hij een pluim,
aan zijn arm een mandje,
Dag mijn lieve Jantje!

Een bekend kinderliedje: een jongetje dat in den Haag staat en naar het huis van zijn vader wijst. Zijn vader was de dertiende eeuwse graaf Floris V, het huis was het slot, de huidige Ridderzaal en het knaapje was graaf Jan I, die slechts 15 jaar oud zou worden. Jantje staat nu in brons gegoten aan de Hofvijver naar het huis van zijn vader te wijzen. Iedere voorbijganger kijkt nu  vertederd naar dat manneke. 

Een tekening van het schaatsende volk op de Haagse Hofvijver is te zien als fotolitho, genummerd en gesigneerd in het Anton Pieck Museum. We zien op het ijs natuurlijk een koek-en-zopie tent, veel schaatsers en op de achtergrond huizen en de toren van de Grote Kerk en links de regeringsgebouwen. Dergelijke ijsgezichten werden in de zeventiende eeuw ook al door Hendrick Avercamp geschilderd; Pieck bewonderde hem. In zijn werkkamer aan de Prins Mauritslaan in Overveen hing een tekeningetje van zijn vroegere collega Avercamp in de nabijheid van een ets van Rembrandt, ooit gekocht van al zijn spaargeld.

Pieck was een consciëntieus tekenaar, die zich grondig documenteerde, maar hij had ook een groot gevoel voor humor. Je ziet evenals bij Avercamp mensen onderuit gaan of stiekem een plasje doen.
Bij het winterlandschap met ijsvermaak uit 1608 van Avercamp zijn ook ondeugende details opgenomen, namelijk een vrijend paartje, blote achterwerken en een plassend mannetje.

Heimwee naar de echte winters?
Dan is de aankoop van de prachtige winterse tekening van Anton Pieck als fotolitho, genummerd en gesigneerd in een beperkte oplage, de gelegenheid om de nostalgie te koesteren in deze huidige tijd. Aankoop is mogelijk in de museumwinkel en via de webshop: www.antonpieckwinkel.nl

Kalenderplaat 1974 Jan-Febr. IJsvermaak 17e eeuw, Den Haag

Kalenderplaat 1974 Jan-Febr. IJsvermaak 17e eeuw, Den Haag

Hendrick Avercamp. Winterlandschap met ijsvermaak 1608