Particulier verrast Anton Pieck Museum met schenking olieverfschilderij

Op 6 mei is onze collectie uitgebreid met een heel mooi olieverfschilderijtje. Het gaat om een klein en fijn schilderijtje van de poort van het begijnhof te Lier (België). Anton Pieck bezocht daar graag zijn vriend Felix Timmermans die auteur was van het boek Pallieter dat Pieck in 1921 illustreerde. Pieck maakte meerdere tekeningen van het mooie oude begijnhof. De tekening die hij van dit poortje maakte, heeft hij ook verwerkt tot een houtsnede.

Dat Pieck van deze scène ook een olieverfje had gemaakt, was een verrassing voor ons. Hij heeft het gemaakt in typische Pieckkleuren rood, wit en turquoise. De muur en dubbele deur op de voorgrond heeft Pieck met een vrij grove toets opgezet terwijl de ruikpluimen en het torentje in de achtergrond juist heel fijnzinnig zijn uitgewerkt. Op die manier word je oog als kijker naar de achtergrond getrokken. Een mooi staaltje meesterwerk op dit werkje van maar 15 x 16,5 cm. Pieck is en blijft een bijzondere kunstenaar.

Het schilderij zal binnenkort te zien zijn in de tentoonstelling De Olieverven van Pieck die tot 5 januari 2025 te zien is in het museum.