Op Pad met Pieck

Vanaf 13 februari tot en met 31 augustus 2012 is de bijzondere expositie ‘OP PAD MET PIECK, vormgegeven reisimpressies’ te zien. Deze tentoonstelling laat 45 originele tekeningen, kalenderplaten en etsen zien van Anton Pieck. De door hem rond 1900 afgebeelde plekken in Nederland en België zijn recentelijk gefotografeerd door fotograaf en verzamelaar Ron Wijk. Het verleden en heden zijn daarmee, omlijst met veel achtergrondinformatie, samengebracht.

Vormgegeven Reisimpressies

De reistekeningen van Pieck waren voor hemzelf vaak herinneringen die hij graag bij zich hield en niet verkocht. Maar vaak zijn de studies en schetsen later hergebruikt in meer uitgewerkte tekeningen. Het is Pieck’s grote verdienste dat hij op zijn talloze rondreizen steeds het meest harmonische en schilderachtige heeft weten te grijpen en het voor het nageslacht vast te houden. Nog steeds weet hij bij veel mensen nostalgische en romantische gedachten op te wekken bij het zien van de afbeeldingen die zijn vervaardigd in en om oude Hollandse en Belgische steden aan het begin van de vorige eeuw.

op-pad-met-pieck-02Ron Wijk uit Nieuw Vennep is behalve bewonderaar ook verzamelaar van het werk van Anton Pieck. Met grote passie heeft hij de reizen van Pieck gevolgd en de door hem afgebeelde plekken met veel vakmanschap op foto’s vastgelegd.

Kleurrijke fantasie en een levendige herinnering zijn de componenten waarmee de warmte en de romantiek van steden en dorpen worden weergegeven. Voor de hedendaagse mens. Door het oog van de meester van toen en de fotograaf van nu.

Bij het bekijken van de tekeningen blijkt iedere keer opnieuw dat Anton Pieck geen kunstenaar was die zich richtte op de grote monumenten, maar een man die de schoonheid van het intieme liefhad en vooral oog had voor een verstild hoekje in een achteraf straatje, een doorkijkje, een bouwval of een eenvoudig bouwsel in stad of dorp. Veel van wat er toen werd vastgelegd is inmiddels verdwenen maar sommige plekken bestaan nog steeds, waardoor deze tentoonstelling een aantal herinneringen bevat die een nostalgie naar de tijd van toen zullen opwekken.