Dikke Maatjes – Moniek Peek

Van 19 september 2011 tot 15 januari 2012 was er een bijzondere tentoonstelling van het werk van illustratrice Moniek Peek. In de expositie waren 36 originele prenten/illustraties alsmede voorstudies voor de kinderboeken ‘Dikke Maatjes’, ‘Het avontuur van de speelman’, en ‘Boeddha’s beestenboek’ te zien. De illustraties van Moniek Peek in inkt en gemengde technieken, zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. In de verfijnde, kleurrijke tekeningen is veel te zien en te ontdekken. Kortom een plezier om naar al het geëxposeerde te kijken en u te verwonderen.

Moniek Peek

Moniek Peek werd op 26 april 1960 te Utrecht geboren. Haar opleiding volgde ze aan de Academie voor beeldende kunsten in Utrecht waar zij in 1984 afstudeerde als grafisch ontwerper en illustratrice.

In 2007 kreeg ze haar eerste grote opdracht van Uitgeverij Asoka. Na een heel intensieve samenwerking met de schrijfsters, Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen, kwam “Boeddha’s beestenboek” tot stand. In 2010 verscheen het boek “Dikke Maatjes”, eveneens geschreven door Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen. De illustraties voor deze boeken zijn door het gebruik van ecoline transparant.  Deze werkwijze, samen met haar vermogen om de dieren uit de verhalen zoveel verschillende, vaak humoristische, uitdrukkingen te geven, staan garant voor veel kijkplezier.

Vanaf heel jonge leeftijd is het vermogen om beeldend te denken al gestimuleerd en haar grootste wens was om illustrator van kinderboeken te worden en via de kunstacademie heeft ze ook het schilderen ontdekt.

moniek_peek-02Naast het exposeren van haar doeken en het illustreren werkte zij de laatste jaren ook aan het ontwikkelen van een eigen ansichtkaartenlijn.

Het opnemen van indrukken, kijken en beleven, dat zijn de ingrediënten die voorafgaan aan steeds weer een nieuwe periode van schilderen en tekenen. Het vormgeven van indrukken, het beeldend bezig zijn.

Haar werk ontstaat vanuit een grote verwondering en liefde voor de natuur en de mens. Die onderlinge relatie en de relatie tussen mens en medemens boeit haar. In haar werk is ze op zoek naar het kleine, het bijzondere of unieke. Het detail, het grillige en de subtiliteit van het geheel.

Door de kleine alledaagse onderwerpen te vertalen in diverse technieken als acryl, pen en inkt, potlood en of collage en gemengde technieken, en haar gevoel en fantasie de vrije loop te laten, ontstaat er een boeiend proces.

“Dan ga ik op reis in een verhaal in mijn hoofd, dan ben ik alleen met het verhaal. Dat moment is rijkdom. Dat is ook een heel kwetsbaar moment, want om dan oorspronkelijk te blijven en dat weer te geven is een ware beleving. Het uiteindelijke delen met de kijker is een ware beloning.”

In september 2011 is haar nieuwste prentenboek “Het avontuur van de speelman” uitgekomen bij uitgeverij De Vier Windstreken.

Het thema is muziek en avontuur. Na een drukke, gezellige avond op de kermis loopt de speelman met zijn viool door een donker bos naar huis. Daar merkt hij dat hij wordt achtervolgd door een grote wolf. Als het hem niet lukt het dier van zich af te schudden, besluit de speelman nog een laatste keer op zijn geliefde viool te spelen. Ademloos luistert de wolf naar het prachtige lied. Ook andere dieren en bosgeesten komen op de muziek af. Het wordt zo’n wonderlijke nacht dat de speelman zich in de ochtend afvraagt of het wel echt is gebeurd.

De illustraties van Moniek Peek in inkt en gemengde technieken, zorgen voor een sprookjesachtige sfeer in dit prentenboek. In de verfijnde, kleurrijke tekeningen is veel te zien en te ontdekken.

Kortom een plezier om naar al het geëxposeerde te kijken en u te verwonderen.

Interactieve kijk- en ontdektocht

Bij de tentoonstelling ‘Dikke Maatjes’ was een interactieve kijk- en ontdektocht.

Jonge kinderen (4-6 jaar) die met hun (groot)ouders de tentoonstelling bezoeken konden een interactieve kijk- en zoektocht doen. Die was te leen bij de balie.

Aan de hand van kijkvragen lopen de kinderen met hun begeleiders langs de tekeningen van Moniek Peek over twee Dikke Maatjes en zo ontwikkelt zich een gesprek over ‘vriendjes’ zijn.

Na afloop van de kijktocht ontvingen de kinderen bij de balie een tekening van de olifant (gemaakt door Moniek Peek) die zij thuis kunnen versieren met verf en lapjes.