Boekillustraties verder uitgediept

Op dit moment is er in het Anton Pieck Museum een extra tentoonstelling “Boekillustraties verder uitgediept” te zien. Via de extra informatie zult u meer ontdekken in de getoonde illustraties en opnieuw kennismaken met de humor van Pieck.

Meer dan 300 boeken geïllustreerd

Anton Pieck heeft in zijn leven meer dan 300 boeken van indrukwekkende illustraties voorzien. In de expositieruimte boven in het museum is nu een extra tentoonstelling ingericht waarin van een vijftal boeken de originele illustraties worden vertoond. U kunt illustraties bekijken uit onder meer het boek Gösta Berling van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf en ook van Sil de Strandjutter van Cor de Bruijn.  Laat u verrassen door wat Pieck allemaal in de tekeningen heeft verwerkt. Zo ziet u bij de beschonken predikant (zie afbeelding hiernaast) niet alleen de kerkgangers wat verschrikt kijken maar zelfs de heiligen op de muur geschilderd, lijken enorm te schrikken! De details in sommige tekeningen worden extra uitgelicht. Ook ziet u hoe Pieck bleef zoeken naar de perfecte afbeelding en zijn correcties nog te zien in de originele tekeningen (zie ook afbeelding hiernaast).

Madame Royale van Maria de Lannoy

Bijzonder gedetailleerd en tot in de puntjes verzorgd zijn ook de tekeningen uit het spannende verhaal uit de trilogie over Madame Royale van Maria de Lannoy. De boeken zijn gebaseerd op een handgeschreven document van een vrouw die beweerde de enig overlevende te zijn geweest van de moordpartij op de hele familie van de Franse koning Louis de 16e. Dit bijna Anastacia-achtige verhaal bevat heel serene illustraties en komt op die manier nog meer tot leven.

De expositie ‘Boekillustraties verder uitgediept’ is te zien t/m 7 mei 2022

De predikant uit Gösta Berling laat zelfs de heiligen op de muur schrikken met zijn beschonken toestand