Bevrijdingsdag

Op de dag van de bevrijding heeft Anton Pieck deze tekening gemaakt van Haarlem. Een verstilde straat. Het is mei en toch zijn de bomen nog kaal. De vlaggen hangen niet zo trots in de wind als je zou verwachten. De vrijheid is uitgebeeld  maar niet zonder het lijden te vergeten.  

Anton Pieck zat tijdens de Tweede Wereldoorlog niet stil.

Hij vervalste persoonsbewijzen die ook na de oorlog nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Zó goed dus, dat er tot op de dag van vandaag nog geen exemplaar is achterhaald om te tonen. Familie en vrienden ving hij op en Anton bewaarde vele goederen voor vrienden die moesten vluchten. In een tijd waarin voedsel schaars was, trok Anton Pieck er op uit om zijn werk te ruilen voor eten en drinken.  

1001 Nacht

Om het lijden tijdens de oorlog te verzachten en in de hoop dat het na de oorlog nog eens tot een uitgave zou komen, begon Anton Pieck aan het illustreren van ‘De sprookjes van 1001 nacht’. Hij werkte van 1943 tot 1956 aan ‘De Sprookjes van 1001 Nacht’. In totaal zijn er 16 delen verschenen, gebundeld in 8 banden. In de donkere oorlogsjaren bood deze omvangrijke onderneming hem en vele anderen troost.  

‘De sprookjes van 1001 Nacht’ bevat honderden grote en kleine platen in kleur en zwart-wit, talrijke vignetten en bladvullingen. Onderdeel daarvan waren de zwart-wit-silhouetten, spits en puntig getekend, vol barbaars en uitbundig leven. 

Nieuwsgierig geworden?

Zodra we weer open zijn bent u van harte welkom voor meer kunst en verhalen in de expositie ‘Stille wateren, diepe gronden’. U kunt nu al een uw kaartje reserveren via onze website: E-tickets 

Bevrijding Haarlem
Alle verhalen van 1001 nacht
Illustratie uit ‘De verhalen van 1001 Nacht’