Anton Pieck’s compliment

Anton Pieck, ontwerper van het ‘Sprookjesbos’ in de Efteling reisde jarenlang iedere woensdag naar Kaatsheuvel met een schat aan ideeёn  in zijn hoofd en nieuwe ontwerpen in zijn tas, die hij door Peter Reijnders technisch tot leven liet brengen

De metselaars waren beste vaklui, aldus Anton Pieck. Echter, ze metselden recht.

Dat was fijn voor de nieuwe huizen, maar niet voor het Sprookjesbos. Het verhaal gaat dan ook dat Anton Pieck de metselaars die rechtshandig waren, links liet metselen. En andersom. In zijn tekeningen zagen de huisjes er schots en scheef uit. Hierdoor leek het alsof deze er al jaren stonden en paste het bij de nostalgische sfeer van Anton Pieck.

Om er voor te zorgen dat de huisjes er ook echt scheef uit kwamen te zien zei Anton Pieck tegen de metselaars dat ze in de ochtend een borreltje moesten nemen, zodat ze de hele dag niet meer recht konden metselen.

Een citaat uit een interview in 1983 met Anton Pieck:

‘Ik had liever metselaars gehad die stomdronken waren, want dan hadden ze een muur gemetseld zoals ik gewenst had’.

‘Ik heb altijd met grote warmte en waardering teruggedacht aan de mensen die aan de Efteling gewerkt hebben omdat ze zo met volle overgave alles hebben gedaan, verbeterd en veranderd en altijd veel geduld hebben gehad. Iedere maand kom ik nog eens kijken, een praatje maken. Ik heb met de mensen altijd een heel plezierig en prettig contact gehad’.

Paddenstoelendorp
Ontwerptekening paddenstoelendorp