Te zien vanaf 4 februari 2020

Anton Pieck 125 jaar: Als ik kan tekenen, ben ik gelukkig

Het jaar 2020 staat in het teken van de 125e geboortedag van Anton Pieck. Twee hele verdiepingen zijn opnieuw ingericht om de bezoeker mee te nemen door het werk én het leven van Anton Pieck.

Anton Pieck, bescheiden en geliefd, werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder, samen met zijn tweelingbroer Henri. HIj volgde onder meer tekencursussen aan de Koninklijke Haagse Academie voor Beeldende kunsten. Om een in financieel opzicht vastere basis te krijgen, werd hij in 1920 docent tekenen aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Anton heeft er veertig jaar gewerkt. 

Zijn artistieke werkzaamheden, waarbij hij gebruik maakte van een groot aantal technieken, omvatten een breed scala. In binnen- en buitenland is hij bij het grote publiek vooral bekend geworden om zijn ‘gebruiksgrafiek’, zoals illustraties, kalenders, geboorte- en nieuwjaarskaarten en ex-libris. Daarnaast vervaardigde hij echter ook olieverfschilderijen, reistekeningen, litho’s, droge naalden, etsen, houtsneden. Bovendien mag hij ontwerper en restaurateur genoemd worden: hij heeft diverse exterieur- en interieurverzorgingen op zijn naam staan, waaronder De Efteling en het automuseum Autotron. 

Tot op zijn laatste dag heeft Anton getekend. Nog op zijn 92e vroeg hij zich af: “…wat is er mooier dan een enkele bloem”. Hij stierf op 92-jarige leeftijd in zijn slaap, op 24 november 1987. 

De tentoonstelling is te zien vanaf 4 februari 2020 tot en met 10 januari 2021
Anton Pieck Museum, Hattem