Winterse taferelen

Anton Pieck is vooral bekend geworden door de winterse taferelen die hij maakte voor de kerst- en nieuwjaarskaarten en de vele kalenderplaten. De taferelen met kunst- en hardrijders, sneeuwbal gooiende kinderen, sneeuwpoppen en koek- en zopiekraampjes, horen onlosmakelijk bij Nederland.

„Ik ben echt een wintermens, helemaal”, zei Anton Pieck ooit in een interview.

Voor de vele kalenders die Pieck in zijn arbeidzame leven maakte, tekende hij winterbeelden in typisch Hollands landschap. Binnen dit thema wist hij door knappe herschikking van middelen steeds nieuwe sfeerbeelden op te roepen. En dat is knap, zeker als je bedenkt, dat Anton Pieck dit werk tijdens de warmste periode van het jaar maakte.

De tekeningen van Pieck bevatten vaak een vleugje humor. Kijk maar een goed naar de details en u ziet ongetwijfeld verrassende details die u een glimlach zullen ontlokken. Behalve humor zit er soms een verkapt kritisch of moralistisch element in Piecks tekeningen verstopt. Een voorbeeld hiervan is een illustratie bij een verhaal uit de bundel ”Camera Obscura” van Hildebrand. Een rijk echtpaar dat kerstinkopen heeft gedaan kijkt misprijzend naar een bedelend meisje, maar geeft haar niets. Pieck zette dit tafereel zo neer dat het echtpaar arrogant overkomt en de kijker medelijden krijgt met het meisje.

Hopelijk geniet u van de winterse landschappen, in de echte wereld met sneeuw en ijs en af en toe een mooie zon, of bij de warme kachel van de nostalgische, romatische tekeningen van Anton Pieck.

winterlandschap met sneeuwpop
ijspret
Sneeuw op de Dijkpoort in Hattem
ijspret