Wereld Boekendag

Wereld Boekendag heeft als doel om meer mensen aan het lezen te krijgen.
Is er één medium dat meer heeft betekend voor de mensheid in het algemeen dan het boek?
Is er een vorm van entertainment die tegelijkertijd zo toegankelijk en veelzijdig is?
Boeken zijn entertainment, onderwijs, naslag, geschiedenis, cultuur en omvatten ieder aspect van wie wij zijn als mensen. 

Anton Pieck heeft als boekillustrator zeker zijn sporen verdiend, want wat is een boek zonder illustraties.

In de beslotenheid van zijn werkkamer verdiepte hij zich in de situaties die schrijvers hem boden en waaraan hij zijn fantasie kon vastknopen. Anton Pieck illustreerde voor jong en oud en elke groep waardeerde zijn werk. Hij heeft meer dan 350 boeken geïllustreerd.

In de vele kalenderplaten geeft hij ook een paar keer aan hoe belangrijk dit medium is. In een tekening van een boekwinkel geeft Pieck weer hoe een heer van stand een opengeslagen boek in zijn handen houdt. Aan het begin van het hoofdstuk zie je een versierd in rode inkt getekend kapitaal. Op de toonbank twee opengeslagen boeken die al intensief bekeken zijn. Aan het eind van de toonbank en op andere plekken in de winkel  uitgerolde boekrollen, wederom met een kapitaal en prachtig getekende drukletters die waarschijnlijk ook al bekeken zijn. De boekhandelaar kijkt met aandachtige en vriendelijke blik toe. Zou de aspirant koper zijn dochtertje meegenomen hebben om haar al jong te inspireren om te gaan lezen? Zou dat ook de boodschap zijn van Pieck in deze tekening?

 

Boekwinkel
Boekwinkel met uitstalling buiten