Op reis met Anton Pieck in Museum Nienoord

Tot 5 maart 2023 toont Museum Nienoord achtereenvolgens een zomer- en wintertentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Anton Pieck (1895-1987). Deze tentoonstellingen komen tot stand in nauwe samenwerking met het Anton Pieck Museum te Hattem.
Pieck was een veelzijdig en getalenteerd kunstenaar. Hij volgde de avondopleiding tekenen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was jarenlang tekenleraar op een middelbare school in zijn woonplaats Overveen. Hij maakte onder andere vele prachtige etsen en tekeningen, illustreerde bekende boeken en ontwierp het Sprookjesbos in de Efteling en het Autotron in Drunen.
Het geïdealiseerde verleden, vooral de 19e eeuw, was voor Pieck een grote inspiratiebron voor zijn vele tekeningen en kalenderplaten. Daarnaast observeerde hij graag het leven op de diverse plekken waar hij naartoe reisde. De gedetailleerde werken bevatten veel verborgen humor en nuances zodat er voor de bezoeker altijd wat te ontdekken valt.
En Pieck reisde veel en graag; door Nederland, door Europa en zelfs in Marokko. Via zijn tekeningen zien we de bijzonderheden van een plaats zoals hij ze daar zag; dorpen en pleinen vol levendigheid en doorleefde gevels, mensen onderweg, soms gewichtig en gehaast, soms zwoegend en toegewijd.

Ze zijn op weg in authentieke voertuigen die Pieck zo treffend en gedetailleerd weergaf.

Deze koetsen, karren en sleeën zien we terug in de collectie van Nienoord en zo slaan we een brug tussen de wereld die Pieck heeft opgetekend en het roerende erfgoed dat in Nienoord te bewonderen is, ondersteund door werken uit de collectie van het Anton Pieck Museum te Hattem.