Flappie en zijn hondje Dinky

Flappie en zijn hondje Dinky’ is één van de ruim 350 boeken die Anton Pieck in zijn werkende leven heeft geïllustreerd. Het is geschreven door Boud van Doorn en Anton heeft voor het eerste deel 27 kleine en grote kleuren illustraties gemaakt. De eerste druk kwam uit in november 1978. 

De Boekenweek met als thema Tweestrijd’ is dit jaar verschoven naar de zomer.

Wel is er in deze week (vanf 6 maart 2021) het voorwoord van De Boekenweek. In dat kader mag een boek van Anton Pieck natuurlijk niet ontbreken. Hij illustreerde voor klein en groot en Flappie en zijn hondje Dinky’ is weliswaar vanaf 5 jaar, maar geschikt voor een ieder die houdt van avontuur. Een avontuur waarin ook Flappie te maken krijgt met tweestrijd. 

Hiernaast worden 4 delen van het boek voorgelezen, klik er op om te luisteren

Zijn debuut als illustrator maakte Anton Pieck in 1920, toen hij op  verzoek van zijn goede vriend de Vlaamse auteur Felix Timmermans  de feestelijke tiende druk van de streekroman Pallieter’ illustreerde.    

Er zijn jaren geweest dat Anton aan vier of vijf boeken tegelijk werkte. Hij was wel kieskeurig – als het werk hem niet aanstond, begon hij er   niet aan. Behalve illustraties verzorgde hij voor veel boeken ook de band, de stofomslag, de vignetten en tekende hij de titels.     

Vaak is hem gevraagd waar hij de tijd vandaan haalde om de vele manuscripten te lezen. Overdag kwam hij daar niet aan toe maar s avonds in bed las hij het werk door. Als hij tijdens het lezen opeen idee kwam: …Daar zit een plaatje in…, dan werd dit in een schriftje genoteerd, soms met een krabbeltje erbij. 

Stille wateren, diepe gronden 

In deze exposite Stille wateren, diepe gronden’ laten we je zien hoe Anton Pieck het landschap om hem heen zag én we laten je nader kennis maken met de man achter de kunst.    

Immers, stille wateren hebben diepe gronden.In de illustraties voor Flappie en zijn hondje Dinky’ zie je hoe hij het landschap ook in zijn boekillustraties een plek geeft. 

Zodra we weer open zijn kun je je bezoek reserveren via https://antonpieckmuseum.ticketteam.com 

 

Flappie en zijn honje Dinky