Duizend dingen over Nederland in Hattem

Het Anton Pieck Museum in Hattem toont deze zomer, vanaf 1 mei tot en met augustus 2013, opnieuw een bijzondere tentoonstelling. Ditmaal staat het werk van de bekende illustratrice Charlotte Dematons centraal, onder de naam “Duizend dingen over Nederland”.

Tijdens deze tentoonstelling zijn de originele prenten/illustraties en een aantal voorstudies voor haar meest bijzondere en kleurrijke prentenboek in de Nederlandse geschiedenis “Nederland” te bewonderen. Zonder woorden introduceert ze in 28 platen de volledige canon van Nederland.

Soms heb je de ogen van iemand anders nodig om je eigen dorp, stad of land beter te zien. Charlotte Dematons doet dat. Ze neemt je in vogelvlucht over Nederland mee. Met een arendsoog voor detail bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land. Ze laat daarbij niet alleen landschappen en gebouwen zien, maar neemt je ook mee naar feesten, laat je kennismaken met onze wereldberoemde schilders en vertelt over de historie van ons land.

Ook bekende kinderboekfiguren komen voorbij, en als je goed kijkt vind je op iedere pagina een kinderliedje. Kijk naar de Friese tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, bewonder een tuinkabouter, zie de Kleine Kapitein met zijn Nooitlek, een reiger, een camperbusje, een gele ballon en zie je Zwarte Piet? Die mist de boot in december maar gelukkig vindt hij een manier om naar Spanje terug te gaan. Kortom, er is veel, heel veel te zien en te ontdekken.

duizenddingenovernederland-01Charlotte Dematons werd op 21 september 1957 geboren in Frankrijk, in Évreux.
Na haar middelbare schooltijd in Frankrijk kwam ze naar Nederland om aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te studeren. Zij specialiseerde zich in illustreren en ontwerpen. In 1982, tijdens de tentoonstelling van de werken van de eindexamenkandidaten, werd haar unieke talent opgemerkt door uitgeverij Lemniscaat. Zij kreeg de opdracht voor het maken van een prentenboek. Dat werd Dido, haar debuut als prentenboekenmaakster
Sindsdien heeft Charlotte Dematons illustraties gemaakt voor een groot aantal uitgeverijen en tijdschriften. Voor Lemniscaat maakte ze o.a. illustraties voor Verhalen uit duizend-en-één-nacht en de sprookjes van Andersen.
Dematons’ illustraties hebben vaak een sprookjesachtige sfeer en vallen op door de vele details. In 2006 ontving Charlotte de Zilveren Penseel voor haar illustraties van Grimm en in 2008 de Gouden Penseel voor haar boek Sinterklaas.
Andere bekende jeugdboekenauteurs van Lemniscaat zijn onder andere Jan Terlouw (Koning van Katoren) en Thea Beckman (Kruistocht in Spijkerbroek en Kinderen van Moeder Aarde).

Anton Pieck was ook een bekend illustrator, daarom wil het museum ook werk van huidige illustratoren tentoonstellen. Daarnaast toont het Anton Pieck Museum in Hattem een vaste en één  of meer thema-exposities waarbij een zo compleet mogelijk gevarieerd overzicht van de werken van graficus/illustrator Anton Pieck wordt gegeven. De Efteling is zijn geesteskind. Het grote publiek kent hem voornamelijk als illustrator van boeken en nostalgische kalenderplaten.