Alfabet van Charlotte Dematons

Alfabet van Charlotte Dematons 

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.  

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?  

Net als Anton gaat Charlotte niet over een nacht ijs. In totaal heeft ze 3 jaar over ‘Alfabet’ gedaan. En elke letter uit het alfabet is vertegenwoordigd. Zo ook de ‘S’. Charlotte: Stekelstaartsnip. Een dier met drie keer de letter S. Jottem, denk ik dan, die is van mij. Mijn man kon me vaak in een andere kamer horen grinniken. En net als Anton heeft ze in totaal meer dan 350 boeken geïllustreerd. Als bekroning van haar werk heeft ze al diverse prijzen gewonnen waaronder een gouden penseel, twee zilveren penselen en een glazen globe. Van “Alfabet” zijn al meer dan 70.000 exemplaren verkocht. 

De klassieke meesters zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor haar, net zoals ze dat voor Anton Pieck altijd geweest zijn. Charlotte Dematons: ‘Zonder de klassieke meesters was ik nergens, ik leer nog elke dag van hen. Namaken, kijken of het lukt. Dat is niet jatten, dat is leren.’ Dat Charlotte Dematons veel geleerd heeft, zie je terug in haar nieuwste boek ‘Alfabet’.  

De expositie met de originele tekeningen uit ‘Alfabet’ is te zien:
vanaf 5 juni 2021 t/m 16 januari 2022
in het Anton Pieck Museum in Hattem.

De kinderen mogen mee komen om letters te zoeken en voorwerpen te raden.