Vanaf 13 november 2017 t/m 31 maart 2018:

‘Als het weer wintert…’

Onze huidige tentoonstelling met winterse taferelen is te zien vanaf 13 november tot en met 31 maart 2018 en zal geopend worden op zondag 12 november door Emmy Strik-Ten Kley. Zij is de bedenker van het Dickensfestijn in Deventer.

Een deel van de geëxposeerde tekeningen is nog niet eerder tentoongesteld.

Anton Pieck is vooral bekend geworden door de winterse taferelen die hij maakte voor de kerst- en nieuwjaarskaarten en de vele kalenderplaten. De taferelen met kunst- en hardrijders, sneeuwbal gooiende kinderen, sneeuwpoppen en koek- en zopiekraampjes, horen onlosmakelijk bij Nederland. Voor de vele kalenders die Pieck in zijn arbeidzame leven maakte, tekende hij winterbeelden in typisch Hollands landschap. Binnen dit thema wist hij door knappe herschikking van middelen steeds nieuwe sfeerbeelden op te roepen. En dat is knap, zeker als je bedenkt, dat Anton Pieck dit werk tijdens de warmste periode van het jaar maakte.

De wintertentoonstelling is niet alleen gewijd aan dit populaire werk van Pieck. Natuurlijk ontbreekt Dickens niet op deze tentoonstelling. Pieck maakte illustraties die zowel in een Nederlandse als Engelse versie van ‘A Christmas Carol’ werden opgenomen. De originelen, zes kleurtekeningen en zes potloodtekeningen, zijn ook te zien. Het was een kolfje naar Piecks hand om dit verhaal met zijn tekeningen te illustreren. Dickens was een van de favoriete schrijvers van de tekenaar en de negentiende eeuw was de tijd waartoe hij zich bijzonder aangetrokken voelde. De oude Scrooge, Marley en Bob Cratchit komen in de sfeervolle illustraties dan ook haast tot leven en de ragfijne tekeningen van de geestverschijningen munten uit. De werken bij dit overbekende verhaal behoren dan ook tot de fraaiste die hij ooit gemaakt heeft op illustratief gebied. Ook de andere tentoongestelde illustraties laten zijn voorliefde voor de winter zien, zowel in voorstudies als in uitgewerkte tekeningen.