Jubileumtentoonstelling

Tot en met 10 januari 2010 was deze tentoonstelling, met bijna 95% onbekend werk, te bezichtigen. In deze expositie lag de nadruk op de veelzijdigheid van het werk van Anton Pieck. Dankzij de samenwerking van particulieren en diverse musea is het gelukt om deze expositie nagenoeg in zijn geheel samen te stellen uit werken die niet eerder werden geëxposeerd en waarover weinig tot niets is gepubliceerd!

Overzicht

Hieronder alvast een overzicht van hetgeen deze bijzondere tentoonstelling u te bieden heeft:

Grafisch werk

Pieck was een formidabel graficus. Van hem zijn bijvoorbeeld etsen te zien van de Zuiderkerktoren in Amsterdam en en stadsbeeld in Enkhuizen.

Efteling

Rondom het thema ‘De Efteling’ kunt een selectie bewonderen van tekeningen die Pieck maakte van alle sprookjes in het Sprookjesbos.

Reistekeningen

Op zijn reizen maakte Pieck graag schetsen, die hij later uitwerkte. Van zijn reistekeningen toonden wij o.a. werken van de Lievenmonstertoren in Zierikzee (1.13 x 75,5 cm) en van het exterieur van het museum ‘Dit is in Bethlehem ’ in Gorinchem.

Kalenderplaten en kwartierschetsen

Naast de fraaie kwartierschetsen kon u genieten van tal van voorstudies voor de geliefde kalenderplaten. Uit deze snel geschetste studies spreekt vaart en kracht.

Autotron

Het Autotron in Rosmalen gaf werken in bruikleen van zowel een huis in de Grootestraat in Drunen als van het Autotron zelf.

Olieverven

In deze jubileumtentoonstelling zijn ook enkele unieke olieverfschilderijen opgenomen, waaronder een totaal onbekend stilleven van een gedekte tafel met schaaldieren in de stijl van de Gouden Eeuw.

Illustraties

Anton Pieck was zeer bekend en populair als illustrator. Binnen dit thema is een aantal bijzondere stofomslagen van boeken zien, maar ook de originele tekeningen voor het jeugdboek ‘Flappie en zijn hondje Dinky’.

Geboortekaartjes

Voor zijn vriend Anton Schulte, directeur van uitgeverij Joost van den Vondel, maakte Anton Pieck persoonlijke geboortekaartjes, die een sterke relatie met de Indische achtergrond van Schulte laten zien.

Portretten

Uniek in deze tentoonstelling zijn de portretten die worden getoond. Uniek omdat Anton Pieck er slechts weinige heeft gemaakt.

Fietstocht

Vol humor zijn de schetsen van een fietstocht die Pieck in 1934 maakte met de directeur van uitgeverij “Joost van den Vondel”. De tocht verliep via de Veluwe naar ‘s-Hertogenbosch en via Loevestein, Vreeswijk naar Utrecht.

  • Flappie; ingekleurde tekening

  • Salzburg; reistekening, conté

  • Stilleven, olieverf

  • Polka; conté

  • Potje met knoflook; olieverf

De jubileumtentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:

  • Modetheater Hattem
  • Jan Borst Mode BV
  • Bonbonatelier A3
  • Het “Groenhuys” in Hattem