Jubileumprent ‘Zwarte Bijlsteeg’

In 2009 bestond het Anton Pieck Museum 25 jaar. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum bracht het museum een uniek collectors-item voor het voetlicht.

Het gaat om een litho van de laatste tekening waaraan Pieck werkte tot zijn dood in 1987. Het museum bewijst daarmee eer aan één van de grootste romantische tekenaars die Nederland gekend heeft in de 20e eeuw.

Litho

Deze ingekleurde tekening, getiteld ‘Zwarte Bijlsteeg, Amsterdam ca. 1900’, is op ware grootte als litho uitgebracht in een zéér beperkte oplage.
Rondom de aquarel zijn nog de gaatjes en roestsporen zichtbaar van de punaises waarmee het kunstwerk op het tekenplankje was vastgeprikt.
De litho is een fraai bezit voor ouders en grootouders die warme herinneringen aan Anton Pieck hebben. Voor hun (klein)kinderen is de laatste tekening van Pieck een prima eerste kennismaking met het werk van deze meester.

“Eene steeg”

ZWBomslagmapDe naam Zwarte Bijlsteeg bestaat niet meer. Eerst ging de naam over in Ossenspooksteeg, waarna het uiteindelijk de Koggestraat werd. In ‘De vroegste foto’s van Amsterdam’, een modern fotoboek, en in de veel oudere uitgave ‘Oud- Amsterdam, 100 stadsgezichten’ die Pieck bezat, vond hij tweemaal de oude steeg. In de laatste publicatie met dit historisch bijschrift: “ Eene steeg tusschen de Spuistraat en het Singel, dicht bij de Nieuwe Lutherse Kerk. De naam zal wel aan een uithangteken ontleend zijn”.

Geliefd Amsterdam

Pieck overleed in zijn woonplaats in Overveen in de nacht van 23 op 24 november 1987. Daarmee kwam een einde aan het productieve leven van één van Nederlands meest geliefde romantische tekenaars van de 20e eeuw. In de laatste dagen van zijn leven werkte Pieck aan een weergave van de Zwarte Bijlsteeg in Amsterdam. Nog 14 dagen dacht hij nodig te hebben om dit sfeerbeeld van een deel van zijn geliefde Amsterdam af te ronden voor een nieuwe kalender. Het mocht er helaas niet van komen.

Aankoop

U kunt deze bijzondere herinnering aan Anton Pieck nu aanschaffen voor u zelf of als geschenk.

De litho’s zijn te koop:

  • in een mooi vormgegeven omslagmap (zie afbeelding, formaat 51 x 33 cm), prijs 25,= euro, incl. btw;
  • ingelijst met een bruine houten lijst (formaat 53 x 34 cm) of goudkleurige metalen lijst (formaat 53 x 34 cm), prijs 95,= euro, incl. btw.

U ontvangt tevens een verklaring van authenticiteit, informatie over de achtergrond van dit laatste werk van Anton Pieck en een gratis toegangskaart tot het museum, die gedurende het hele jubileumjaar 2009 geldig is.

I.v.m. de kwetsbaarheid en hoge verzendkosten zijn de litho’s uitsluitend tegen contante betaling te verkrijgen in de museumwinkel.

Kalenderplaat Zwarte Bijlsteeg