Verfijnde lijnen in de ets met twee duiven

De meeste mensen kennen Anton Pieck van de kersttaferelen of de Efteling, maar hij begon zijn carrière als kunstenaar van grafisch werk zoals het maken en verkopen van etsen. In 1914 creëert Anton Pieck een zestal etsen. Hij is nog geen twintig jaar oud maar is al een aantal jaren aan het experimenteren hoe hij een mooie ets kan vervaardigen.

De ets van de twee duiven laat zien dat hij met slechts een paar lijnen een heel kloppend beeld kan geven van deze vogels.

De linker duif zit in een rustige houding terwijl de rechter duif zijn koppie naar rechts buigt en kijkt. De takken van de boom geeft Pieck wat grillig weer zodat er wat dynamiek ontstaat in de afbeelding. Hij ondertekent de ets in potlood met A.F. Pieck. Omdat zijn oom, eveneens kunstenaar, ook zo heet, gaat hij vrij snel over op de signatuur Anton F. Pieck en kort daarna, in 1919, op zijn definitieve signatuur Anton Pieck. Het Anton Pieck Museum is heel blij met deze ets die onlangs werd aangekocht met behulp van een legaat. Vroege werken komen niet zo vaak op de markt en zijn een belangrijke aanwinst voor de collectie.

Nieuwsgierig naar deze en andere werken? Kom dan gauw kijken in het Anton Pieck Museum!