De letterdief

De letterdief van Charlotte Dematons verzamelt alle letters uit ‘Alfabet’.

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in de prachtige illustraties voor dit boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. En deze illustraties zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Alfabet’ in het Anton Pieck Museum in Hattem. Kom kijken en probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, vóór de dief ermee vandoor gaat!

Net als Anton Pieck gaat Charlotte niet over één nacht ijs. In totaal heeft ze 3 jaar over ‘Het Alfabet’ gedaan. En elke letter uit het alfabet is vertegenwoordigd. Zo ook de ‘S’.

Charlotte:  “Stekelstaartsnip. Een dier met drie keer de letter S.”

“Jottem, denk ik dan, die is van mij. Mijn man kon me vaak in een andere kamer horen grinniken.” En net als Anton Pieck heeft ze in totaal meer dan 350 boeken geïllustreerd. Als bekroning van haar werk heeft ze al diverse prijzen gewonnen waaronder een gouden penseel, twee zilveren penselen en een glazen globe. Van ‘Alfabet’ zijn al meer dan 120.000 exemplaren verkocht (mei 2021).

De klassieke meesters zijn overigens nog altijd een grote inspiratiebron.

Charlotte Dematons: ‘Zonder de klassieke meesters was ik nergens.

Ik leer nog elke dag van hen. Namaken, kijken of het lukt. Dat is niet jatten, dat is leren.’

Charlotte Dematons
Charlotte en haar broer zijn tweetalig opgevoed door hun Franse vader -die ook vloeiend Nederlands sprak- en hun Nederlandse moeder -die net zo goed Frans sprak-. De basis- en middelbare school volgden ze in Frankrijk, waar ze thuis een grote tuin hadden en ze altijd veel katten hadden. In Amsterdam ging Charlotte naar de Gerrit Rietveld Academie, afdeling illustratie met bijvak grafisch ontwerpen, waar ze les kreeg van onder andere Lydia Postma en Thé Tjong Khing. In 1982 studeerde ze af. Ze is meteen kinderboeken gaan illustreren en heeft ook nog een aantal jaar op de afdeling grafisch ontwerpen van Uitgeverij Meulenhoff Educatief gewerkt. Haar geliefde, Bas Blankevoort, is wetenschappelijk illustrator en samen hebben ze een dochter, Julie.

Nu te zien:

  • Alfabet’, boekillustraties van Charlotte Dematons in het Anton Pieck Museum in Hattem.
    En natuurlijk is er een speurtocht!
    Er is ook een app waarmee je in de afbeelding woorden kunt ontdekken die je zelf nog niet had gevonden. Download daarvoor de app ‘Alfabet’ of zoek je op op de website alfabetboek.nl.
  • Roodkapje’, sprookje voor de Efteling met originele ontwerptekeningen voor het sprookje Roodkapje in de Efteling en de vertelling van Roodkapje in het sprookjesboek van de Efteling.
    Roodkapje is ook een inspiratiebron voor Charlotte Dematon.
  • Stille Wateren, diepe gronden‘, is te zien hoe Anton Pieck het landschap om hem heen zag én kan je nader kennis maken met de man achter de kunst en met zijn veelzijdigheid

Voor openingstijden en reserveren van uw bezoek, zie: Openingstijden, reserveren en toegangsprijzen>