Anton Pieck Museum biedt uniek kijkje achter de schermen van Nederlands bekendste striptekenaar in

De absurde wereld van Jan van Haasteren

Op 16 april 2018 bood het Anton Pieck Museum een uniek inkijkje in de creatieve en humoristische wereld van een van de bekendste striptekenaars van Nederland met de tentoonstelling ‘De absurde wereld van Jan van Haasteren’. Een expositie met nog nooit eerder tentoongestelde items, schetsen, tekeningen en de gloednieuwe puzzel De Goochelbeurs. Stap in de kenmerkende en surrealistische wereld van Jan van Haasteren!

Van Haasteren (1936) is een van de bekendste striptekenaars van Nederland met een lange staat van dienst. Van Haasteren leverde in zijn loopbaan een grote bijdrage aan strips en cartoons en is de laatste jaren bij het grote (internationale) publiek vooral bekend vanwege zijn humoristische en kleurrijke puzzelplaten die worden uitgebracht door Koninklijke Jumbo. Van 16 april tot en met 31 oktober 2018 konden fans hun hart ophalen in het Anton Pieck Museum waar de bovenverdieping van dit Gelderse museum compleet was omgetoverd tot een ware Jan van Haasteren wereld waarbij de humor in het werk centraal stond.

Naast originele tekeningen, bevatte de tentoonstelling een aantal bijzondere items zoals tekenmaterialen, schetsboeken en promotionele materialen. De bezoekers beleefden de primeur van de nieuwste puzzelplaat van de hand van Jan van Haasteren: De Goochelbeurs. Deze plaat is samen met de oorspronkelijke schetsen tentoongesteld en gaven bezoekers inzicht in de werkwijze van Van Haasteren.

De tentoonstelling ‘De absurde wereld van Jan van Haasteren’ was te zien in het Anton Pieck Museum van 16 april 2018 tot en met 31 oktober 2018.

Over Jan van Haasteren

Jan van Haasteren (24 februari 1936) begon na zijn studie in de reclamewereld  en was daarna één van de striptekenaars van de Toonder Studio’s. Daar werkte hij aan strips als Kappie,Panda en Hiawatha. Van Haasteren leverde in zijn loopbaan een grote bijdrage aan strips en cartoons, waarvoor hij in 2013 een Koninklijke onderscheiding ontving. Al dertig jaar tekent Van Haasteren humoristische en kleurrijke platen voor Koninklijke Jumbo. De doorgewinterde fan zoekt in elke puzzel direct naar de haaienvin, het handelsmerk van Van Haasteren.

Maar er zijn meer kenmerken: zo zijn Sinterklaas, de handjes, het kunstgebit en Jan’s zelfportret in bijna elke puzzel terug te vinden. De Jumbo collectie bevat meer dan honderd Jan van Haasteren puzzels, variërend van 150 tot 5000 stukjes en elk jaar wordt het assortiment verder uitgebreid met nieuwe puzzels. In 2017 verscheen een 290 pagina tellend uniek boek over het werk en leven van Jan van Haasteren, getiteld: Van Striptekenaar tot Puzzelfenomeen.