Anton Pieck en Amsterdam

Anton Pieck had alleen oog voor het oude, historische en waar kon hij dat beter vinden dan in Amsterdam, de hoofdstad die hij veelvuldig bezocht.

Bij deze tekening merken we op dat hier geen druppel fantasie aan te pas is gekomen. Het historische tafereel, wat  architectuur, kleding, straatmeubilair en andere rekwisieten betreft heeft hij nauwkeurig gedocumenteerd aan de hand van oude prenten en schilderijen. Het enige waarop hij zich vrijheden moest veroorloven, was de plaatsing van de personen – maar dat kon niet anders.

De Nieuwebrugsteeg was voor Anton Pieck dan ook aanleiding om een beeld van de 18e eeuw op te roepen.

Een koetsslee staat voor de suikerbakkerij ‘In de Lompen’, wat op de gevelsteen te zien is. Lompen waren suikerbroden en het steentje laat zien een winkelinterieur met drie mannen in 17e eeuwse kledij, vakken met suikerbroden op de achtergrond. Een koets. Een dame heeft haar suikerbroden al gekocht en draagt ze in twee manden. Probeert ze de andere dame en twee heren te overtuigen om deze lekkernij vooral ook te kopen of is het een gezellig praatje? De koetsslee staat te wachten op een heer die net de suikerbakkerij verlaat om weer in te stappen. Zou hij zijn aankoop gedaan hebben in opdracht van de dame in de koets?

Opnieuw is te zien wat Anton Pieck trof en getracht de sfeer en aanzicht op zijn onmiskenbare eigen wijze vast te leggen.