75 jaar vrijheid!

We vieren 75 jaar vrijheid! Een groot goed en daar zijn we ons nu meer dan ooit bewust van.

In de bijgaande vlog, neemt onze conservator Francine Oonk je mee naar de Tweede Wereld Oorlog en naar de rol die Anton Pieck heeft gespeeld. Een grote rol, zij het achter de schermen.

Stil verzet werd dat genoemd, door onder andere het vervalsen van persoonsbewijzen. Zittend achter zijn tafeltje voor het raam, tekende hij lustig, wetende dat de kwaliteit van zijn vervalsing uitmuntend moest zijn want daarmee kon een leven gered worden. Deze kwaliteit was zo goed, dat men na de oorlog grote moeite had om te bewijzen dat het vervalsingen waren.

De tweede wereldoorlog is ook een tijd waarin voedsel schaars was en hij trok er regelmatig op uit om werkjes te ruilen voor eten of drinken. Zo zwerven er vele tekeningen en etsjes door Nederland.

Dankzij een oproep in Tijd voor MAX op donderdag 9 januari hebben we twee werken weten te achterhalen.

Een van deze werken, dat Anton thuis had afgedrukt op zijn eigen etspers, laat de Groenmarkt in Poeldijk zien en dit werk zag voor het eerst in 1915 het licht. Een typisch verstild straatje. Hier zie je Anton Piecks oog voor detail. Oog voor het oude in het nieuwe. Oog voor nostalgie. En bovenal een kunstenaar die het etsen tot in de puntjes beheerst. In de tweede wereldoorlog is deze afdruk in de omgeving van Anna Paulowna geruild voor eten en drinken.

Het andere werk dat we hebben kunnen verwerven is een zeer bijzondere portret van de heer Joh. C. Jung Jr. Dit doek staat bij de familie Pieck en daarbuiten bekend als een oorlogsdoek. Het is gedateerd 1944. Anton Pieck schilderde weinig portretten en dat maakt dit olieverf portret extra bijzonder. Onderzoek heeft uitgewezen dat het is gemaakt in opdracht van de vader van deze jongeman en -zeer vermoedelijk- is er sprake geweest van betaling in de vorm van eten en drinken. Voor Joh. C. Jung Jr heeft Anton Pieck tevens een ex-libris gemaakt waaruit we kunnen afleiden dat dit alles plaats heeft gehad rond Amsterdam.

We hebben je hier iets verteld over drie disciplines van Anton Pieck, hij beheerste er vele meer. Deze werken en vele andere werken en disciplines zijn te bewonderen in ons Anton Pieck Museum in Hattem, dat nu nog wegens de corona maatregelen gesloten is.  Maar we hopen dat we onze deuren snel weer mogen openen en dan ontvangen we jullie graag. En tot die tijd kunt u ons volgen op Facebook en onze op website, waar we laten regelmatig iets van onze exposities laten zien en kunt u met een quiz kans maken op een boek of een puzzel van Anton Pieck.