zaal 2

Houtsnede

Luister naar het verhaal

Tussen 1918 tot 1927 maakte Pieck jaarlijks een of twee houtsneden van dieren. Het maken van een houtsnede was letterlijk monnikenwerk. Het is een hoogdruktechniek waarbij de uitgekerfde delen als uitsparingen zichtbaar worden in de afdruk. Een zwaar karwei dat veel geduld vergde want een verkeerde uitschieter maakte het houtblok waardeloos.

Pieck vond het traditionele gereedschap, de guts, eigenlijk te groot en te grof voor het fijne werk dat hem voor ogen stond. Hij besloot zijn eigen instrumentarium te maken. Van een machinenaald maakte hij een miniatuurgaffeltje waarmee hij scherpe lijnen in het hout kon steken.

Titel: Boerenkool
Jaar: 1918
Afmetingen: 20,5 x 12,5 cm
Techniek: Houtsnede

Voor zijn eerste houtsnede koos Anton, heel prozaïsch, voor een tak boerenkool. Met een lompe guts bewerkte hij het blok perenhout. Het was een minutieus werk dat hij later beoordeelde als “één stuk onhandigheid”.
Dit werk is niet te zien in de expo.

Neushoornvogels

Titel: Neushoornvogels
Jaar: 1923
Afmeting: 5 x 17 cm
Techniek: Houtsnede

Vijf neushoornvogels op rij, in verschillende houdingen geportretteerd. De veren, schubben en snavels zijn zeer gedetailleerd weergegeven.

Titel: Gordelstaart
Jaar: 1927
Afmeting: 9,6 x 17,2 cm
Techniek: Houtsnede

De stellige mening van Anton Pieck was dat als je de natuur goed bestudeert, je al gauw op de weg zit van de Japanners. Wat hem betreft kunnen deze meesters van de essentie ons veel leren over hun manier van waarnemen. De ‘Gordelstaart’ is met zijn stekelige schubben een fraai staaltje observatie van Pieck.
Deze houtsnede hebben we in 2020 toe mogen voegen aan onze collectie.

Titel: Geitje
Jaar: 1919
Afmeting: 7,8 h x 9.1 breed
Techniek: Houtsnede

Titel: Dennetak
Jaar: 1919
Afmetingen: 16,4 x 24,5 cm
Techniek: Houtsnede

Luister naar het verhaal

Houtsnede van een dennentak in de stijl van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. Opvallend is de zeer fijn gesneden kronkelige tak met zijn vele kleine vertakkingen, tegen een getinte achtergrond. Bij het afdrukken is door gebruik van een tweede blok de achtergrond aangebracht.

Kunstenaar: Hokusai

Pieck heeft bij zijn houtsnede ‘Dennetak’ aansluiting gezocht bij het werk van de virtuoze Japanners en wel bij Hokusai (1760-1849). Hokusai – schilder, graficus, illustrator en schrijver – is in Europa zeer beroemd geworden.

Titel: Ex-libris voor Adolf Melchior
Techniek: houtsnede

Luister naar het verhaal

Ex-libris
Veel boekenliefhebbers, eigenaars of verzamelaars stellen prijs op een eigen boekmerk, een ex-libris. Deze latijnse term betekent letterlijk ‘uit de boeken (boekerij, bibliotheek) van…’. Dit plakte men aan de binnenkant van de band. Anton Pieck heeft een dozijn ex-librissen in hout gesneden. Zoals ook deze voor zijn goede vriend Melchior. Het geeft in beeld en woord een zeer accurate karakterschets van Melchior weer. Later heeft hij nog ruim tienmaal zoveel getekend voor vrienden, kennissen en anderen.

Druktechnieken houtsnede