zaal 1

Frankfurt

Luister naar het verhaal

Het spel van licht en donker, de fijne details en de dieptewerking in dit doorkijkje maken deze krijttekening tot een topstuk in de collectie van het museum. Zonder een druppel te tekenen slaagt Anton Pieck erin een druilerige natte dag te verbeelden.

Anton maakte meerdere reizen door Duitsland, eerst als oorlogscorrespondent met zijn broer Henri, later met zijn vrouw Jo. Terwijl Anton op deze hoek in Frankfurt stond te schetsen werd hij gestoord door rellen en kon hij zijn tekening nauwelijks afmaken. Later maakte hij in zijn werkkamer deze uitgewerkte versie aan de hand van de schets en zijn herinnering.

Deze foto van Römerberg – Vrouwe Justitia in Frankfurt dateert vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw, begin 20ste eeuw. Als je links langs Vrouwe Justitia kijkt, dan zie je daar de hoek die Anton heeft uitgewerkt in zijn grote werk ‘Frankfurt’.

Naast zijn schetsen ter plaatse en herinneringen zal hij dit soort documentatie gebruikt hebben om er voor te zorgen dat zijn uiteindelijke werk cultuur-historisch zou kloppen. Door het ‘tekenen van de regen’ – iets waar hij zich als 3-jarig jongetje al mee bezig hield- voegt hij daar zijn eigen interpretatie aan toe.