Nieuw werk aangekocht:

Het Anton Pieck museum heeft haar collectie uitgebreid met twee unieke werken van Anton Pieck

‘Het erfgoed van een groot Mongool’

Anton Pieck heeft ongetwijfeld zijn grootste bekendheid te danken aan zijn werk als illustrator. Zijn kleur- en zwartwit tekeningen kwamen via boeken en tijdschriften in grote oplagen onder de mensen. Soms bevatte een boek zijn tekening alleen op de omslag. Zijn eerste geïllustreerde boek was Pallieter, van Felix Timmermans. Dat was in 1921. Het succes was groot. Anton Pieck had een nieuw werkterrein ontdekt! Hij illustreerde voor kinderen én voor volwassenen. In 1933 kwam Pieck in contact met de heer Ad. M.C. Stok, directeur van de Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij. Een jarenlange vriendschap ontstond. Veel uitgaven van de Z.H.U. , ondergebracht in de Cultuurserie, zijn door Anton Pieck geïllustreerd.  De cultuurserie omvatte goede en verantwoorde lectuur, die boeiend was geschreven. Zo verschenen ook twee delen in deze  serie over het erfgoed van een Groot Mongool. Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan. Het omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Het is het op één na grootste imperium uit de wereldgeschiedenis, alleen het Britse Rijk was qua omvang groter. Na de dood van Koeblai Khan, een van de heersers na Dzjengis Khan, viel in 1294 het  rijk in meerdere, kleinere delen uiteen.

Voor beide boeken over een groot Mongool maakte Pieck de omslag. Hij deed hiervoor inspiratie op bij Rashid al-Din (1247-1318), die vizier was in een van de delen van het Mongoolse Rijk, ongeveer het gebied van het huidige Iran.  In zijn functie als vizier kreeg deze de opdracht om de geschiedenis van de Mongolen te beschrijven. Dit werk was rijk geïllustreerd met miniaturen , gemaakt door vele kunstenaars uit die tijd.  Het waren dus de beroemde Perzische miniaturen, die Pieck hebben geïnspireerd tot de omslagtekeningen van “Het erfgoed van een groot Mongool”, De Heerscher en De Nazaten.

Het Anton Pieck Museum heeft onlangs het origineel voor de omslag van De Heerscher kunnen aankopen. Een prachtig en kleurig tafereel, dat schitterend is ingelijst. Dit werk is binnenkort in het museum te zien.

Pasteltekening ‘Jo van Poelvoorde’

Deze unieke tekening uit 1920 mocht niet in onze collectie ontbreken daar dit de enige pasteltekening is die Pieck als techniek ooit gemaakt heeft. Ook is dit de enige tekening van zijn vrouw en heeft hij weinig portretten vervaardigd. Ook dit werk kunt u binnenkort bewonderen in het museum.